Eikelboom - Ouwerkerk

TERUG naar STAMBOOM - naar OVERZICHT

Ouwerkerk-van Broekhoven


Jan Dirk Ouwerkerk 1938 - 1882


Memories van successie

Eén van de mooiste bronnen om inzicht te krijgen in de vermogenspositie van uw negentiende-eeuwse voorouders is de memorie van aangifte der nalatenschap, ook bekend als memorie van successie. Dit overzicht van de baten en lasten van een erfenis geeft onder meer informatie over de grootte van de nalatenschap en over de erfgenamen. De memories van successie bieden een grote diversiteit aan gegevens, vooropgesteld dat de betreffende voorouder over enig vermogen beschikte.
Bij wet van 27 december 1817 stelde de overheid verplicht dat bij elk sterfgeval alle erfgenamen schriftelijk aangifte moesten doen van wat de overledene had nagelaten, zodat over de waarde daarvan belasting geheven kon worden. Dit moest gebeuren binnen een termijn van zes maanden na het overlijden van de erflater. De ontvanger van het successierecht taxeerde de waarde van de vermogensbestanddelen en stelde het overzicht van baten en lasten samen.
De memorie bevat de naam van de overledene, de plaats van overlijden, burgerlijke staat en de namen van alle erfgenamen en legatarissen. Bij de opsomming van de nagelaten onroerende goederen worden aard, grootte en ligging en soms de veldnaam van ieder goed vermeld, na invoering van het kadaster in ieder geval vanaf 1842 met de kadastrale perceelsaanduiding. Als er een testament of huwelijkscontract is, wordt de datum ervan, de notaris die de akte heeft opgemaakt en zijn vestigingsplaats vermeld. Als er geen laatste wilbeschikking is opgemaakt, wordt vermeld dat de erflater ab intestato (zonder testament) is overleden.
Gedetailleerde gegevens over andere bezittingen, bijvoorbeeld de inboedel, handelswaren, contanten, banksaldi, erfpachten, grondrenten, lijfrenten, effecten, andere belangen in ondernemingen en inkomsten als loon, pacht en huur, zijn alleen opgenomen wanneer er successierecht moest worden betaald. Dat was het geval als de erfenis, na aftrek van schulden, meer dan driehonderd gulden waard was. Men hoefde ook geen belasting te betalen, wanneer er alleen erfgenamen in de rechte lijn waren (kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders). Vanaf 1878 werd ook deze groep belast, maar alleen als de erfenis (na aftrek van schulden) meer dan duizend gulden bedroeg.

Met activa van een onderneming wordt de in geld uitgedrukte waarde bedoeld, die het geheel aan bezittingen van een onderneming vertegenwoordig.
Passiva zijn de bronnen waarmee een onderneming gefinancierd is, in feite al het geld dat in de onderneming geïnvesteerd is.

Uit de "Memorie van aangifte der nalatenschap van Jan Dirk Ouwerkerk" blijkt dat hij schulden had. Hij had twee leningen lopen: één bij de weduwe van Hermanus Eliza Verschoor, bij leven burgemeester van De Werken en Sleeuwijk en één bij zijn schoonvader Willem van Krugten.
Omdat er geen testament was werd de schuld over beide echtelieden verdeeld.

De kinderen waren allen minderjarig. Of ze zijn blijven wonen op de boerderij is niet bekend. Op de overlijdensakte van zoon Nanning staat dat hij bouwman was, Dit zou kunnen betekenen dat hij de boerderij heeft voortgezet. Zoon Willem wordt knecht bij oom Bastiaan van Krugten.


Jan Dirk OUWERKERK, zoon van Cornelis Nanningszn OUWERKERK en Geertrui "Treuke" BIESHEUVEL, werd geboren op 18 april 1838 in De Werken en Sleeuwijk1 en is overleden op 24 juni 1882 in De Werken en Sleeuwijk2 op 44-jarige leeftijd.
Overlijdensnotities: overleden des namiddags vijf ure

  • Geboorte aangifte door de vader op 19 april 1838 te De Werken en Sleeuwijk1 getuigen: Reinier Haagmans, veldwachter, oud acht en veertig jaren en Otto Dekker, rietdekker, oud twee en dertig jaren
  • Jan was arbeider.3
  • Aangifte van overlijden op 26 juni 1882 te De Werken en Sleeuwijk door: Phillipus Coenradus Bouwer, oud zestig jaren, aanspreker en Cornelis Ottevanger, oud negen en veertig jaren, arbeider

  • Jan trouwde met Nanske VAN KRUGTEN, dochter van Willem VAN KRUGTEN en Jannigje Elisabeth OUWERKERK, op 13 augustus 1864 in De Werken en Sleeuwijk.3 Nanske werd geboren op 18 september 1834 in De Werken en Sleeuwijk1 en is overleden op 8 juni 1912 in De Werken en Sleeuwijk2 op 77-jarige leeftijd.
    Zij hebben drie kinderen: Nanning Cornelis, Willem en Jannigje Elisabeth.

    Huwelijksnotities: Getuigen:

      1. Willem Vink, oud zestig jaren, bouwman wonende te Dewerken;
      2e Gerrit Pellicaan, oud zes en twintig jaren, arbeider wonende te Sleeuwijk;
      3e Johannes Meijer, oud zes en vijftig jaren, veldwachter wonende te Sleeuwijk;
      4e Adriaan van Wijk, oud drie en vijftig jaren, secretaris wonende te Sleeuwijk, zijnde de gemelde getuigen geen bloedverwanten van partijen

    Huwelijkse bijlagen:

      - Certificaat Nationale Militie
      - Uittreksel geboorteregister Jan Dirk
      - Uittreksel geboorteregister Nanske

    Nanske VAN KRUGTEN:
    Geboortenotities: geboren om tien ure des avonds
    Overlijdensnotities: overleden des voormiddags ten elf ure

  • Geboorte aangifte door de vader op 19 september 1834 te De Werken en Sleeuwijk1 Aangifte door: Jan de Graaff, werkman, oud eenenveertig jaren en Gerrit van Drunen, arbeider, oud een en veertig jaren
  • Nanske was voor haar trouwen dienstbode.
  • Aangifte van overlijden op 10 juni 1912 te De Werken en Sleeuwijk aangegeven door: Jan van Andel, oud achtenveertig jaren, rietdekker en Johannes Eliza Sprenger, oud zesentwintig jaren, stalknecht


  • De kinderen:

    Nanning Cornelis OUWERKERK werd geboren op 25 juni 1865 in Sleeuwijk,1 is overleden op 19 augustus 1932 in Sleeuwijk2 op 67-jarige leeftijd en werd begraven in Sleeuwijk. Hij trouwde nooit en heeft geen kinderen.

  • Geboorte aangifte door de vader op 26 juni 1865 te Sleeuwijk1 getuigen: Bastiaan van Krugten, oud vierentwintig jaren, bouwman en Jan Cornelis Ippel, oud negenendertig jaren, arbeider
  • Nanning was bouwman.
  • Nanning was getuige bij het huwelijk Willem Ouwerkerk en Hendrika Adriana Moermans op 12 april 1894 te De Werken en Sleeuwijk
  • Aangifte van overlijden op 20 augustus 1932 te Sleeuwijk door: Jan van Andel, oud achtenzestig jaren, aanspreker en Nicolaas van den Assem, oud achtentwintig jaren, ambtenaar der secretarie


  • Willem OUWERKERK werd geboren op 30 maart 1868 in Sleeuwijk1 en is overleden op 13 augustus 1944 in Sleeuwijk4 op 76-jarige leeftijd.

    Geboortenotities: geboren om drie ure des namiddags

  • Geboorte aangifte door de vader op 30 maart 1868 te Sleeuwijk1 getuigen: Bastiaan van Krugten, oud zevenentwintig jaren, bouwman en Gijsbert Sinoo, oud 34 jaren, schoenmaker
  • Willem was landbouwer.

  • Willem trouwde met Hendrika Adriana "Riek" MOERMANS, dochter van Pieter Antonie MOERMANS en Heiltje VAN ANDEL, op 12 april 1894 in De Werken en Sleeuwijk.3 Riek werd geboren op 22 januari 1871 in Sleeuwijk5 en is overleden in juli 1952 in Sleeuwijk4 op 81-jarige leeftijd. Haar roepnaam was Riek.
    Zij hadden negen kinderen: Jan Dirk "Jan," Pieter Antonie "Piet," Nanning Cornelis "Nanning," Johannes Marinus "Jo," Cornelis Gerardus "Cees," Heiltje, Bastiaan "Bas," Geertruida "Truus" en Adrianus Jacobus "Ad".




    Jannigje Elisabeth OUWERKERK werd geboren op 11 november 1871 in De Werken en Sleeuwijk5 en is overleden op 7 mei 1930 in De Werken en Sleeuwijk2 op 58-jarige leeftijd.
    Geboortenotities: geboorteakte mist

  • Aangifte van overlijden op 9 mei 1930 te De Werken en Sleeuwijk door: Jan van Andel, oud zesenzestig jaren, rietdekker en Martinus Cornelis Zoeter, oud vijfenderig jaren, gemeenteambtenaar

  • Jannigje trouwde met Antonie Karelz VAN BEEK, zoon van Karel Karelsz VAN BEEK en Teuntje "Teuna" VAN HEMERT, op 2 mei 1902 in Sleeuwijk.6 Antonie werd geboren op 28 april 1868 in De Werken en Sleeuwijk7 en is overleden na 1930.
    Zij hadden vijf kinderen: Karel, Nanske Geertruida, Teuna, Jan Dirk en Gerardus.

  • Zij gingen in april 1902 in De Werken en Sleeuwijk in ondertrouw.6


    1. Bronvermeldingen

      1. geboorteakte.
      2. Overlijdensakte.
      3. huwelijksakte.
      4. Krant.
      5. huwelijkse bijlage.
      6. crugten.nl/Naamgenoten Sleeuwijk.
      7. Genlias.